Щороку відзначають дві дати, присвячені проблемі куріння тютюну – третій четвер листопада (Міжнародний день відмови від куріння) і 31 травня травня (Всесвітній день без тютюнового диму). Міжнародний день відмови від паління, або No Smoking Day, існує з 1977 року. Він з’явився з ініціативи Американського онкологічного товариства і щороку відзначається у третій четвер листопада.
Цей день відзначають і в Україні. Мета Міжнародного дня відмови від паління — сприяти зниженню поширення тютюнової залежності, залучення до боротьби проти куріння усіх верств населення, профілактика тютюнопаління та інформування суспільства і студентської молоді про негативний вплив тютюну на здоров’я.
Саме тому, викладачем Олійник О.М., в групах Ео-11 та ОФ-11, була проведена інформаційно-просвітницька година на тему: «Тютюнопаління – «модна» епідемія XXI століття».
Залежність від тютюну визнана однією з найпоширеніших епідемій за всю історію людства та стоїть в одному ряду з алкоголізмом і наркоманією. Тютюновий дим викликає та загострює багато хвороб, діючи практично на всі органи.
Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я близько половини курців помирає від хвороб, спричинених тютюновим димом. В Україні тютюн забирає 130 тисяч життів на рік, в тому числі від наслідків пасивного куріння гине 13 тисяч українців.
Згідно з статистикою за 2023 рік 23% дорослих вживають тютюнові та нікотинові вироби щодня ( 38% чоловіків та 11% жінок). Електронні сигарети або інші пристрої для вейпінгу вживають 3,3% (4,2% чоловіків та 2,5% жінок).
Дослідження щодо поширеності вживання тютюнових та нікотинових виробів в Україні серед дорослого населення проведено Всесвітньою організацією охорони здоров’я у співпраці з Міністерством охорони здоров’я та Київським міжнародним інститутом соціології показало, що з початком повномасштабної війни в Україні 40,2% респондентів зазначили про збільшення вживання тютюну або нікотину. Однак наміри відмовитися від куріння мають 63,1%. Куріння впливає на усі системи організму людини. Найбільшої шкоди завдає серцево-судинній і дихальній системам, а також є чинником, що провокує появи ракових пухлин: 90% летальних випадків від раку легень, 75% від хронічного бронхіту і 25% від ішемічної хвороби серця обумовлені палінням.
Більшість людей не усвідомлюють всієї тяжкості наслідків від вживання тютюнових виробів, а особливо підлітки віком 15-17 років. Середній вік першої спроби куріння сигарет становить 17 років (15років – чоловіки і 19 років – жінки). Щоденними курцями стають в середньому у 19 років. В нашій країні куріння серед підлітків дуже розповсюджене, за статистикою кожна четверта дівчинка і кожен другий хлопчик вживають тютюнові вироби.
Популяризація серед молоді вейпів та електронних сигарет є глобальною проблемою сьогодення. Корінь цієї проблеми в тому, що реклама переконує у безпечності використання таких виробів, при цьому виробники свідомо недоговорюють про ряд негативних факторів від куріння електронних сигарет.
У дітей і підлітків, які починають вживати електронні сигарети, удвічі вищий ризик того, що в майбутньому вони почнуть вживати традиційні сигарети. Електронні сигарети викликають залежність і є дуже небезпечними.
Саме тому важливо проводити бесіди, лекції, інформаційні години серед підлітків. Розповідати про наслідки активного й пасивного паління для здоров’я, пояснювати необхідність відмови від вживання тютюну. Крім того, студенти мали змогу подумати та висловити свою точку зору щодо шкідливого впливу тютюну.
У сучасному світі модно бути здоровою, доглянутою ззовні і зсередини людиною, вести правильний спосіб життя, займатися спортом та не вживати жодних шкідливих речовин. Куріння негативно впливає на зовнішній вигляд людини та його самопочуття. Шкідливим є і пасивне куріння, коли людина, яка не курить, змушена дихати тютюновим димом, знаходячись біля курця, і таким чином також наражає своє здоров’я на небезпеку. Потрібно усвідомити, що паління – це не просто погана звичка, вона викликає залежність, що в майбутньому може призвести навіть до трагічних наслідків.
Заборонити людям палити, напевно, не можливо, а ось переконати кинути палити можна.
Адже наша держава нині, як ніколи, потребує здорових та сильних українців, здатних наполегливо наближати перемогу!