Всесвітній день охорони водних ресурсів відзначається щороку 22 березня, починаючи з 1993 року. Цей день був офіційно проголошений Генеральною асамблеєю ООН з метою акцентувати увагу людства на дбайливому ставленні до водних ресурсів планети, зокрема – до стрімкого зменшення запасів питної води.
У червні 1999 року на ІІІ Конференції міністрів екології та охорони здоров’я, Україна разом із 35 європейськими країнами підписала Протокол про проблеми води і здоров’я. Цей документ зобов’язує країни вживати заходів для захисту населення від захворювань, пов’язаних із забрудненням води, охороняти водні ресурси, а також створювати системи реагування на надзвичайні ситуації, пов’язані з водопостачанням.
З метою підвищення екологічної свідомості молоді та сприяння збереженню і раціональному використанню водних ресурсів викладачем циклової комісії природничих дисциплін Іриною Соколовською в групі ЕкП-21 було проведено виховну годину приурочену до Всесвітнього дня охорони водних ресурсів. Тема Всесвітнього дня водних ресурсів 2025 року – «Збереження льодовиків», адже їх танення впливає на глобальний водний цикл, викликаючи зміни в стоках річок, повені, посухи та підвищення рівня моря.
Збереження льодовиків є критично важливим для забезпечення сталого водопостачання для мільярдів людей. У зв’язку з глобальними викликами, такими як зміна клімату та забруднення водних ресурсів, Всесвітній день води є нагадуванням про необхідність відповідального ставлення до води та активних дій для її збереження!
Особливо актуальним питання води є для України, адже наша держава належить до малозабезпечених водними ресурсами країн Європи. В середньому на одного українця припадає лише 1 тис.м3 річкового стоку на рік, у той час як за критеріями Європейської Економічної Комісії ООН водонезабезпеченими вважаються країни, де цей показник не перевищує 1,7 тис.м3.
22 березня – це унікальна можливість нагадати світові про життєво важливу роль води для довкілля та суспільного розвитку. Перетворення слів у конкретні дії сприяє глибшому розумінню проблем і шляхів їх розв’язання у сфері водокористування.
Цей день нагадує про життєвоважливу роль, яку вода відіграє в нашому житті, підтримуючи здоров’я, процвітання, екологічну стійкість і мир. Окрім цього, споживання води позитивно впливає на здоров’я.
Всесвітній день водних ресурсів – це не просто нагадування, це заклик до дії, до спільної відповідальності за майбутнє води – і, отже, за майбутнє життя на Землі!