Відокремлений структурний підрозділ

БЕРЕЖАНСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ

Національного університету біоресурсів і природокористування України

  вул. Академічна 20, м. Бережани, Тернопільська обл., Україна, 47501
A
A
A
Виїзне заняття для здобувачів освіти спеціальності 101 «Екологія»

Виїзне заняття для здобувачів освіти спеціальності 101 «Екологія»

11 жовтня 2024 року викладачами циклової комісії природничих дисциплін було проведене виїзне заняття-диспут з елементами бесіди на тему: “Цілющі рослини рідного краю”, яке відбулося на українсько-швейцарському підприємстві «Жива Земля Потутори».

Мета заняття: ознайомитись найпоширенішими лікарськими рослинами флори України, їх типовими місцями зростання, правилами збору, біологічною характеристикою,  географічним поширенням лікарських рослин, місцезростання, екологією та лікувальними властивостями; розширити знання про раціональне, науково-обгрунтоване використання природних ресурсів лікарських рослин.

Нині умови життя більшості людей значно відрізняються від життя попередніх поколінь. Це стосується насамперед взаємозв'язків з навколишньою природою і реальної можливості задоволення наших потреб у побуті, харчуванні, лікуванні. У цілому вони характеризуються, з одного боку, зростаючими різноманітністю і культурою споживання, а з другого – наявністю можливостей їх забезпечення за рахунок використання природних запасів рослин.

234567891011

Розпочалось заняття з ознайомчої екскурсії, яку провела працівник підприємства Уляна Гладка. Вона розповіла про те, що «Жива Земля Потутори» - це українсько-швейцарське підприємство, яке стало одним із перших виробників органічної продукції в Україні.

Швейцарська асоціація орендує 350 га землі, на яких вирощується понад 50 видів прянносмакових трав, а також спеціальні овочі – такі як фенхель, селера, салати, різні сорти капусти, зелена цибуля та ін. які реалізуються в вигляді чаю або спецій

Якщо для України така кількість гектарів не є великою, то для швейцарських реалій це доволі масштабна ділянка, адже там зазвичай сільським господарством займаються невеличкі господарства, що мають 50–60 га землі.

12

Керівник  товариства «Жива Земля Потутори» Іван Бойко сказав, що на фермі «Жива земля Потутори» нині є три напрями, які активно й ефективно розвивають: рослинництво, розведення молочних корів, вирощування трав.

Тут не просто дотримуються принципів органічного виробництва, а й застосовують систему біодинамічного сільського господарства, що її розробив австрійський філософ-містик Рудольф Штайнер, відомий зокрема як творець вальдорфської педагогіки. Світоглядно біодинамічне землеробство передбачає сприйняття ферми як цілісного організму, трактування ґрунту як живого й застосування натуральних, спеціальним чином виготовлених матеріалів для роботи з ґрунтом, компостом і рослинами.

За словами керівника товариства «Жива Земля Потутори», біодинамічне виробництво нині — не бізнес, а спосіб життя, метод господарювання, який може рухатися в напрямі бізнесу, це клопітка справа, яка має йти від любові, від душі».

Варто відмітити, що заняття, проведене на виробництві, дало змогу здобувачам освіти закріпити теоретичні навики, здобуті в коледжі, а також отримати багато нової інформації, що стосується технологій ведення органічного та біодинамічного господарювання, яке на сьогодні є новітнім напрямком.

Ірина Соколовська
Оксана Олійник,
викладачі циклової комісії природничих дисциплін

 

Відокремлений структурний підрозділ

БЕРЕЖАНСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ

НУБіП України

Адреса:

 вул. Академічна 20, м. Бережани,
Тернопільська обл., Україна, 47501

 (03548) 2-24-82   096 760 79 16

vp_batk@ukr.net   batcnubip@nubip.edu.ua

 

Національний університет біоресурсів

і природокористування України

Адреса:

 03041, Україна, м. Київ,
вул. Героїв Oборони, 15.

 (044) 527-82-42

 rectorat@nubip.edu.ua

© 2024 БФК НУБіП України.
 
 

Навігація