SEPARATED SUBDIVISION OF
NATIONAL UNIVERSITY OF LIFE AND ENVIRONMENTAL SCIENCES OF UKRAINE
BEREZHANY PROFESSIONAL COLLEGE
A
A
A
HOME COLLEGE BUILDING
DAY OF KNOWLEDGE 2017
STUDENT OF THE YEAR. NATALIA LEKHNYAK
OUR COLLECTIVE
OUR STUDENTS
Виховний захід «Видатні українки минулого»

Виховний захід «Видатні українки минулого»

Вивчення історії та життєвого шляху видатних українців є не лише важливою складовою освіти, а й необхідною умовою для збереження нашої національної ідентичності. Ці знання повинні передаватися з покоління в покоління, щоб кожен українець міг відчути зв'язок з минулим та бути впевненим у майбутньому.

Z1

14 червня у групі ОФ-11 відбулась виховна година «Видатні українки минулого». Освітні та виховні заходи, присвячені видатним українцям, є важливим інструментом для популяризації української історії та культури. Вони сприяють формуванню національної свідомості, патріотичних почуттів, а також розвивають інтерес до вивчення минулого своєї країни. Особливо це актуально у наш час, коли молодь має доступ до величезного масиву інформації, і важливо, щоб у цьому потоці інформації не загубилися видатні постаті української історії.

Z2

На заході студенти групи ОФ-11 ознайомились з життєвим шляхом чотирьох видатних українок:

-Віри КОРЕЦЬКОЇ (КОРЕН) - дівчини з Бахмута, яка стала зіркою «Комеді Франсез» і партнеркою Сержа ЛИФАРЯ. Вона була однією з перших українських актрис, яка здобула міжнародне визнання та першою українською актрисою, яка знімалася у Голлівуді. Вона рятувалася від більшовиків, потім – від нацистів, а згодом її розшукував головний театр Франції.

-Варвари КАРИНСЬКОЇ – українки, яка створила балетну пачку і здобула світове визнання завдяки своїм костюмам для балету, працювала з ДАЛІ й отримала «Оскар» за костюми до фільму «Жанна д'Арк» та нагороду Тоні за роботу в театральних постановках;

-Катерини Логвинівни ЮЩЕНКО - видатної української науковиці, математикині, однієї з перших жінок-програмістів у світі. Її наукові праці та розробки в галузі обчислювальної техніки та програмування стали основою для багатьох сучасних технологій. Адресна мова Катерини Ющенко стала прототипом інших алгоритмічних мов, які фактично започаткували нинішні комп’ютерні технології. І в Україні вона з’явилася тоді, коли Мері Максвелл Ґейтс лише йшла народжувати Білла Ґейтса;

-Софії ЛЕВИЦЬКОЇ - однієї з тих видатних українок, яких за кордоном, на жаль, знають більше, ніж на батьківщині. На початку XX сторіччя нею захоплювався весь мистецький Париж, а вона розповідала французам про рідне Поділля і поєднувала улюблений нею стиль кубізм з не менш улюбленими українськими мотивами.

Кожна з цих жінок зробила значний внесок у розвиток світової науки, культури, суспільного життя, і їхні долі є яскравими прикладами для наслідування.

Після заходу студентки групи ОФ-11 поділилися своїми враженнями. Багато з них зазначили, що цей захід став для них справжнім відкриттям. Вони були вражені величезним внеском, який зробили українські жінки у різних галузях, їхньою силою волі та відданістю своїй справі.

Студентка Яна КАГАМЛИЦЬКА зазначила: "Я навіть не підозрювала, що в нашій історії було стільки видатних жінок, про яких ми майже нічого не знаємо. Їхні історії надихають і показують, що ми теж можемо досягти великих висот, якщо будемо працювати і вірити в себе".

Олександра ВЕРЕМЕЄНКО додала: "Цей захід показав мені, що навіть у найскладніші часи завжди є люди, які можуть змінити світ на краще. І ці люди – наші співвітчизники, наші українці. Це дуже надихає і змушує задуматися про власні можливості і відповідальність перед країною".

Проведення таких заходів, як "Видатні українки минулого", є надзвичайно важливим для виховання молодого покоління. Вони сприяють формуванню національної свідомості, вихованню патріотичних почуттів та гордості за свою країну. Вивчаючи історію видатних українок, студенти бачать приклади мужності, відданості своїй справі та любові до Батьківщини. Це надихає їх на власні досягнення та стимулює до активної участі у житті суспільства.

Виховний захід  залишив глибокий слід у серцях студентів групи ОФ-11, ставши джерелом нових знань та натхнення. Вони усвідомили, що кожен з них може зробити свій внесок у розвиток України, слідуючи прикладам видатних співвітчизниць. І, безперечно, це усвідомлення стане міцною основою для їхньої подальшої діяльності, спрямованої на благо рідної землі.

Валентина РУДНИК,

 кураторка групи ОФ-11