SEPARATED SUBDIVISION OF
NATIONAL UNIVERSITY OF LIFE AND ENVIRONMENTAL SCIENCES OF UKRAINE
BEREZHANY PROFESSIONAL COLLEGE
A
A
A
HOME COLLEGE BUILDING
DAY OF KNOWLEDGE 2017
STUDENT OF THE YEAR. NATALIA LEKHNYAK
OUR COLLECTIVE
OUR STUDENTS
Крізь призму історії до сучасності, що стане історією

Крізь призму історії до сучасності, що стане історією

Саме такий шлях подолали 6 жовтня 2023 року студенти та куратори груп Ео-11, Ср-11, О-21 та ФП-21, вирушивши на екскурсію за  маршрутом «Бережани-Підгірці-Олесько-Львів-Бережани».

Першою зупинкою, без перебільшень, цікавого маршруту став Підгорецький замок, час будівництва якого – 1635-1640 роки (будував архітектор Андреа дель Аква за вказівкою коронного гетьмана Станіслава Конєцпольського). Під час екскурсії замком студенти дізнались чимало цікавого: історію місцевості, на якій побудований замок; про власників замку, кожен з яких привносив щось своє (один з них – Вацлав Жевуський - зібрав у замку велику колекцію цінних картин, книг, зброї, меблів); про «життя» замку під час ІІ світової війни та в радянські часи; про спроби реставрації замку у вже незалежній Україні.

206723

Як зазначила екскурсовод, має замок і свою родзинку, точніше, навіть дві: тут відбувались зйомки фільмів, зокрема «Богдан Хмельницький»,«Три мушкетери», «Помилка Оноре де Бальзака», а також «живе» замок легендою про Білу Панну – дівчину, яка вийшла заміж за графа Вацлава Жевуського, старшого на 40 років, і який через ревнощі, кажуть, заживо замурував її в одній зі стін замку.

Наступним пунктом нашої подорожі стала не Вінниця (з Підгорецького замку на Вінницю поїхав колись Оноре де Бальзак), а Олесько, де є пам'ятка архітектури та історії XIII—XVIII століть, один із найдавніших в Україні замків (це колиска польських королів і місце, де найдовше у середньовіччі утримувались українські позиції; по-різному склалася доля замку протягом довгого його існування: був він твердинею і воїном, був він бранцем, за володіння яким змагались королі; був він розкішним палацом, наче королівською резиденцією з притаманною їй пишністю, був він бунтарем, що виношував плани свого визволення), імовірно, побудований одним із синів галицько-волинського князя Юрія Львовича на плато пагорба, який височить серед заплави річки Ліберція.

2

22218

І якщо Підгорецький замок вразив зовні, то в Олеському замку учасники екскурсії в 9 залах побачили різноманітні роботи місцевих та західноєвропейських майстрів – твори XII–XIX століть: розкішні гобелени, портрети, ікони, скульптури. Родзинкою Олеського замку є найбільше батальне полотнище Європи – «Битва під Віднем», що оспівує найвідомішу баталію Яна ІІІ Собєського. Разом з тим це найбільш кінематографічний з-поміж усіх замків України – тут знімали понад 20 кінофільмів, наприклад: «Час збирати каміння», фінальний епізод польської кінострічки «Вогнем і мечем» та багато інших.

24

251

Після таких позитивних вражень і нових знань студенти та викладачі очікували не менше побачити і відчути у місті Лева, адже головною метою поїздки було побувати на ювілейному 30-му Міжнародному книжковому форумі видавців (Book Forum 2023) та прогулятись вуличками цього насиченого історією та подіями міста. І Місто не розчарувало: історія кожної вулички, родзинки Львівської майстерні шоколаду, атмосферна та історично-містична «100-метрівка»… І, звичайно, книжковий Форум видавців. Хоча й набагато бідніший за попередні, але хто мав бажання, той придбав у свою домашню бібліотеку цікавинки й новинки художньої і не тільки літератури.

Втомлені, але переповнені позитивними емоціями повертались усі додому. Спраглі до пізнання нового, студенти виявили бажання побувати й в інших цікавих містах та місцях.

Дякуємо ЗСУ за можливість в такий складний час відвідати культурні й історичні пам’ятки нашої України.

Куратори груп Ео-11, Ср-11, О-21, ФП-21
Оксана ОЛІЙНИК, Василь ЛЕЩУК, Степан ЖЕРЕБЕЦЬКИЙ, Сергій ШТОГРИН
31289101151915161722