SEPARATED SUBDIVISION OF
NATIONAL UNIVERSITY OF LIFE AND ENVIRONMENTAL SCIENCES OF UKRAINE
BEREZHANY PROFESSIONAL COLLEGE
A
A
A
HOME COLLEGE BUILDING
DAY OF KNOWLEDGE 2017
STUDENT OF THE YEAR. NATALIA LEKHNYAK
OUR COLLECTIVE
OUR STUDENTS
19 лютого – день Державного Герба України!

19 лютого – день Державного Герба України!

Сьогодні Україна відзначає День Державного Герба України. Державний Герб України складається з Малого та Великого Гербів. Малим Державним Гербом України є золотий тризуб на синьому фоні, затверджений Верховною Радою України 19 лютого 1992 року. 28 червня 1996 року Державний Герб України було закріплено в Конституції України. У статті 20 Конституції так само, як і постанові Верховної Ради України зазначено, що знак Княжої Держави Володимира Великого (малий Державний Герб України) є головним елементом великого Державного Герба України.

У різні періоди історії Тризуб ставав символом боротьби за незалежність та волю українського народу. І нині золотий Тризуб на синьому щиті - національний символ, який для українців у всьому світі символізує нерозривний зв’язок зі своєю Батьківщиною. Тризуб як державний символ України був обраний недаремно, адже він зв’язаний з нашою тисячолітньою державною, політичною i культурною історією, пройшов довгий і водночас трагічний шлях, з яким український народ утверджував віковічну мрію про державність, соборність і незалежність.

Для сучасного покоління українців Тризуб – це символ з великим змістом. Не даремно вважається, що у ньому зашифроване слово «Воля».

У давні часи це був знак князівського роду Рюриковичів – правителів Київської Русі.

У часи Української Народної Республіки Тризуб затверджено державним гербом України, що підкреслює спадкоємність із попередніми періодами української історії. Під знаком Тризуба обороняли Українську Народну Республіку, він був на нагородах і листівках Української повстанської армії, на лацканах піджаків учасників багатотисячних мітингів проти комуністичного тоталітарного режиму наприкінці 80-х років.

У ХХ столітті Тризуб став символом боротьби українців за незалежність. Радянська тоталітарна система затаврувала його як “націоналістичний знак”. Використання Тризубу в СРСР заборонялося, “винуватців” жорстко карали.

Відновивши незалежність у 1991 році та обравши Тризуб державним гербом, Україна продемонструвала наслідування традицій Української Народної Республіки.

Російська агресія в Криму і на сході України розпочалася із знищення Тризуба як ознаки української ідентичності. Тризуб об’єднує українських патріотів, які сьогодні захищають наш суверенітет і територіальну цілісність України.

Державний Герб України є одним з офіційних символів поряд з прапором, гімном та Конституцією. Він поєднує в собі дух нашого народу, підкреслює волелюбність та незалежність, уособлює нашу єдність, зв’язує між собою покоління українців. Вітаємо із цим визначним днем! Будьмо гідними нашої історії і тих завдань, які стоять перед Українською Державою сьогодні!

Анна ЮДІНА
викладач циклової комісії
гуманітарних дисциплін