SEPARATED SUBDIVISION OF
NATIONAL UNIVERSITY OF LIFE AND ENVIRONMENTAL SCIENCES OF UKRAINE
BEREZHANY PROFESSIONAL COLLEGE
A
A
A
Синьо-жовтий символ незламності

Синьо-жовтий символ незламності

 Синьо-жовтий прапор для українців − це символ свободи і боротьби за незалежність.

В Україні свято встановлене згідно з указом президента Леоніда Кучми «Про День Державного прапора України» від 23 серпня 2004 року. 

Державний прапор – невід’ємний атрибут кожної країни, що уособлює самобутність та спадкоємність її державотворчих традицій. Його еволюція у своєрідний спосіб відображає багатовікові процеси розвитку, становлення та життєдіяльності державних утворень.

Синій та жовтий кольори прапору символізували Київську Державу ще до християнізації Русі. Це були також кольори герба Галицько-Волинської держави, більшості міст Київщини та загалом України. Утвердження ж синьо-жовтого прапора як державного відбулося із проголошенням Української Народної Республіки.    

У новітні часи національний синьо-жовтий прапор уперше офіційно замайорів на ратуші міста Стрий 14 березня 1990 року. У Києві прапор було піднято над міською мерією пізніше – 24 липня 1990 року.

23 серпня 1991 року група народних депутатів внесла синьо-жовтий український прапор у сесійну залу Верховної ради а вже 4 вересня його урочисто підняли над будівлею парламенту.

Упродовж історичного становлення Української держави  синьо-жовтий прапор був символом боротьби за національні та соціальні права українського народу і за часів незалежності став Державним Прапором України. У ньому втілені віковічні прагнення до миру, праця, краса і багатство рідної землі.

Український прапор – сьогодні це справжній символ боротьби і незламності країни, національної єдності, честі та гідності! 

В усьому світі синьо-жовтий колір нашого стягу уособлює сміливість, незалежність, демократичні цінності й найкращі чесноти, властиві мужньому українському народові. І це, звичайно, ж колір нашої перемоги, яку впевнено наближають наші Збройні сили України.